100 gr kıyma 1 kase ince bulgur 1 soğan 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz Üzeri için: 1 kase sarımsaklı yoğurt 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı pul biber
Islatılmış bulgur ve diğer malzemeler bütünleşene kadar yoğrulur. Kabuklufındık kadar parçalar alınır, avuç içinde çiğ köfte gibi sıktırılır. Sonra kaynayansuya atılır, haşlanır. Tabağa alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve yakılmış yağgezdirilir.
Bumbar (Batman)
|
 |
|
|
1 takım (bumbar ve işkembe) 1 /2 kg. baş bulgur 1 büyük baş kuru soğan 1 kaşık salça 1 demet maydonoz Tuz Karabiber 200 gr.kıyma 1 kaşık yağ (bumbar yağı)
Bumbar ve işkembe temizlenir. Bumbarların yağlı kısmı dışa gelecek şekildeçevrilir. Diğer tarafta bumbar yağı (kıkırdak) eritilir veya dövülür. Kıyma, yağ,salça ilave edilir. Daha sonra bulgur koyulur, bir bardak su ilâve si ile pişirilir, ateşten alınır, kıyılmış maydanoz tuz karabiber atılarak karıştırılır. Soğan halkaşeklinde doğranır, üzerine serpilir. Önce bumbarlar yağlı kısım içe gelecek şekilde kaydırılarak doldurulur,işkembeler küçük küçük parçalara ayrılır, doldurulur ve dikilir, işkembeler ve bumbarlar yıkanır, bir tencereye işkembeler alta bumbarlar üste gelecek şekildeyerleştirilir. Üzerini geçecek kadar su konur. Suyu çektirilinceye kadar pişirilir.Sıcak olarak servis yapılır
|
KIŞLIK DOLMA (BATMAN)
|
 | |
|
MALZEME: Patlıcan 10 adet Maydanoz 1 bağ Kuru biber 10 adet Pirinç 6 çorba kaşığı Sivribiber 2 adet Kuzu eti 500 gr. Soğan 2 adet Ayçiçek yağı 1/2 su bardağı Domates salçası 2 çorba kaşığı Kırımızı pulbiber 3 çay kaşığı Sumak 2 çorba kaşığı Et suyu 4 su bardağı Karabiber Tuz
YAPILIŞI: Patlıcanlarala biberleri yıkayıp süzdürn. Tencerede su kaynatıp, biberleri içine atın. Yaklaşık 10-15 dakika biberler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzdürerek sudan alıp, ipinden çıkarın. Sivribiberlerin saplarıyla tohumunu temizleyin. Biber,soğan ve maydanozu ince ince kıyın. Pirinci yıkayıp süzdürün. Bir kapta eti,pirinç, soğan,maydanoz, biber, yağ, salça, sumak, tuz, karabiber ve kırımızıbiberle karıştırın. Yumuşatılmış patlıcan ve biberleri bu harç ile doldurup, ağızlarını içeri doğru bükerek kapatın. Gerekiyorsa açılmamaları için bir kürdanla tutturun. Tencereye dizin. Dolmaların üzerine et suyunu gezdirin. Bir taşım kaynatıp, ateşi kısın. Kapağını kapatarak yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.
|
ŞAM BÖREĞİ (BATMAN)
|
 |
|
|
Un 4 su bardağı Ilık su 1 1/5 su bardağı Yaş maya 10 gr. Tuz Soğan 1 adet Kırmızı pulbiber 1,5 çay kaşığı Maydanoz 1 bağ Ayçiçek yağı 1 su bardağı Pirinç 3/4 su bardağı Karabiber Yağsız kıyma 250 gr. Su 1/2 su bardağı
Unu bir kaba eleyin. Mayayı ılık su ile eriyinceye kadar karıştıerın. Unu, tuz ve mayalı su ile yoğurarak bir hamur hazırlayın. Üzerini bez ya da streç film ile kapatarak ılık bir ortamda 30 dakika kabarmaya bırakın. Soğanı ve maydanozuince ince kıyın. Pirinci yıkayıp, kaynar tuzlu suda haşlayın ve süzdürün. Kıymayısuyla birlikte bir tavaya koyun,suyunu çekinceye kadar pişirin. Haşlanmış pirinci, kıymayı, soğanı, maydanozu, tuzu ve biberleri bir kapta karıştırarak harcı hazırlayın. Dinlenmiş olan hamuru ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya bölüp, yuvarlayarak topak haline getirin. Herbirini unlanmış tezgahta merdane ile 10 cm. çapında açın. Açtığınız hamurların ortalarına harcı paylaştırın. Yarımay biçiminde kapatıp, uçlarını açılmamaları için bastırın. Ayçiçek yağını tavada kızdırın. Hazırladığınız börekleri tavaya yerleştirip, her iki yanı da altın sarısırenk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, üzerine havlu kağıtserilmiş bir tabağa çıkarın. Bütün börekleri böylece kızartıp, bir tabağa aktararak sıcak servis yapın. |
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder