Batman Yemekleri


Batman Mutfağı 


Güneydoğuya has lezzetli yemeklerin tümü Batman’da pişirilmekte ve çok nezih ortamlarda misafirlere ikram edilmektedir. Temel besin kaynaklarını oluşturan et ve süt ürünleri ile hamur işlerinden oluşan yemekler, özellik arz etmektedir. Bol yağlı et yemekleri yanında, içli köfteler, taze ve kurutulmuş sumaklı dolmalar, bumbar ve bağırsak dolmaları, Şam börekler ve çok yaygın olan çiğ köfte ile birlikte yöreye özgü çamurdan yapılan tandırlarda pişirilen tandır ekmeği, perde pilav, mercimek ve yayla çorbaları Batman il mutfağının başlıca yemekleri arasında yer alır.


Yemekler:



Yoğurtlu Leben (Batman)






100 gr kıyma
kase ince bulgur
1 soğan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
kase sarımsak yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

Islatılmış bulgur ve diğer malzemeler bütünleşene kadar yoğrulur. Kabuklufındık kadar parçalar alınır, avuç içinde çiğ köfte gibi sıktırılır. Sonra kaynayansuya atılır, haşlanır. Tabağa alınır, üzerine sarımsak yoğurt ve yakılmış yağgezdirilir.










Bumbar (Batman)






1 takım (bumbar ve işkembe)
1 /2 kg. baş bulgur
büyük baş kuru soğan
kaşık salça
1 demet maydonoz
Tuz
Karabiber
200 gr.kıyma
kaşık yağ (bumbar yağı)

Bumbar ve işkembe temizlenir. Bumbarların yağlı kısmı dışa gelecek şekildeçevrilir. Diğer tarafta bumbar yağı (kıkırdak) eritilir veya dövülür. Kıyma, yağ,salça ilave edilir. Daha sonra bulgur koyulur, bir bardak su ilâve si ile pişirilir, ateşten alınır, kıyılmış maydanoz tuz karabiber atılarak karıştırılır. Soğan halkaşeklinde doğranır, üzerine serpilir.
Önce bumbarlar yağlı kısım içe gelecek şekilde kaydırılarak doldurulur,işkembeler küçük küçük parçalara ayrılır, doldurulur ve dikilir, işkembeler ve bumbarlar yıkanır, bir tencereye işkembeler alta bumbarlar üste gelecek şekildeyerleştirilir. Üzerini geçecek kadar su konur. Suyu çektirilinceye kadar pişirilir.Sıcak olarak servis yapılır





KIŞLIK DOLMA (BATMAN)





MALZEME:
Patlıcan 10 adet
Maydanoz 1 bağ
Kuru biber 10 adet
Pirinç 6 çorba kaşığı
Sivribiber 2 adet
Kuzu eti 500 gr.
Soğan 2 adet
Ayçiçek yağı 1/2 su bardağı
Domates salçası 2 çorba kaşığı
Kırımızı pulbiber 3 çay kaşığı
Sumak 2 çorba kaşığı
Et suyu 4 su bardağı
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:
Patlıcanlarala biberleri yıkayıp süzdürn. Tencerede su kaynatıp, biberleri içine atın. Yaklaşık 10-15 dakika biberler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzdürerek sudan alıp, ipinden çıkarın. Sivribiberlerin saplarıyla tohumunu temizleyin. Biber,soğan ve maydanozu ince ince kıyın. Pirinci yıkayıp süzdürün. Bir kapta eti,pirinç, soğan,maydanoz, biber, yağ, salça, sumak, tuz, karabiber ve kırımızıbiberle karıştırın. Yumuşatılmış patlıcan ve biberleri bu harç ile doldurup, ağızlarını içeri doğru bükerek kapatın. Gerekiyorsa açılmamaları için bir kürdanla tutturun. Tencereye dizin. Dolmaların üzerine et suyunu gezdirin. Bir taşım kaynatıp, ateşi kısın. Kapağını kapatarak yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.






ŞAM BÖREĞİ (BATMAN)






Un 4 su bardağı
Ilık su 1 1/5 su bardağı
Yaş maya 10 gr.
Tuz
Soğan 1 adet
Kırmızı pulbiber 1,5 çay kaşığı
Maydanoz 1 bağ
Ayçiçek yağı 1 su bardağı
Pirinç 3/4 su bardağı
Karabiber
Yağsız kıyma 250 gr.
Su 1/2 su bardağı

Unu bir kaba eleyin. Mayayı ılık su ile eriyinceye kadar karıştıerın. Unu, tuz ve mayalı su ile yoğurarak bir hamur hazırlayın. Üzerini bez ya da streç film ile kapatarak ılık bir ortamda 30 dakika kabarmaya bırakın. Soğanı ve maydanozuince ince kıyın. Pirinci yıkayıp, kaynar tuzlu suda haşlayın ve süzdürün. Kıymayısuyla birlikte bir tavaya koyun,suyunu çekinceye kadar pişirin. Haşlanmış pirinci, kıymayı, soğanı, maydanozu, tuzu ve biberleri bir kapta karıştırarak harcı hazırlayın. Dinlenmiş olan hamuru ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya bölüp, yuvarlayarak topak haline getirin. Herbirini unlanmış tezgahta merdane ile 10 cm. çapında açın. Açtığınız hamurların ortalarına harcı paylaştırın. Yarımay biçiminde kapatıp, uçlarını açılmamaları için bastırın. Ayçiçek yağını tavada kızdırın. Hazırladığınız börekleri tavaya yerleştirip, her iki yanı da altın sarısırenk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, üzerine havlu kağıtserilmiş bir tabağa çıkarın. Bütün börekleri böylece kızartıp, bir tabağa aktararak sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder