Gaziantep Yemekleri

Ali Nazik Kebabı (Gaziantep)

Malzemeler
5-6 adet bostan patlıcanı 
Yarım kilo süzme yoğurt 
Yarım kg. kıyma 
2 -3 adet çarliston biber 
2 büyük domates 
3-4 diş sarımsak 
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 
kırmızı toz biber 
karabiber 
tuz 
Hazırlanışı
Patlıcanların yanlarına 1-2 delik açılır, fırında közlenir. Süzme yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz koyulur. Bir yandan kıyma kavrulup içine biber, tuz,domates, yağ, toz biber konulup, kıyma sosu hazırlanır. Közlenmiş patlıcanların kabuğu soyulup ince ince doğranıp, sarımsak ve yoğurtla karıştırılır. Daha sonra kıymalı sos üzerine sıcak dökülür, karabiber serpilir, bulgur pilavıyla birlikte servise sunulur.

Terbiyeli Kuşbaşı Kebabı (Gaziantep)

MALZEMELER: 
Yarım kg kebaplık et 
100 gram kuyruk 
3-4 diş sarımsak 
Yeterince kırmızıbiber 
2 çorba kaşığı harmanlanmış biber ve domates salçası 
Tuz 
Karabiber 
HAZIRLANIŞI: 
Et ve kuyruğu yarım ceviz büyüklüğünde doğrayın. Eti, sarımsak, biber ve domates salçası, zeytinyağı, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzun bulunduğu bir kapta ovarak terbiye edin. Bir gece bekletin. Terbiyelenmiş etleri şişlere saplarken 3-4 parça ete karşılık bir parça kuyruk yağı koyun. Kömür ateşinde pişirin. Sıcak olarak servis yapın.











SAÇMA TAVASI (Gaziantep)






Malzemeler
500 gr. iri bıçak (zırh) kıyması,
500 gr. patates,
1 veya 2 patlıcan,
3 büyük domates,
Kırmızıbiber, yeterince tuz,
1 büyük soğan,
2 tane yeşil biber,
10 diş sarımsak,
Karabiber, yenibahar, yağ.

HAZIRLANIŞI:
Bütün malzemeler doğranır, baharatlar da katılarak karıştırılır. Bu malzeme 3-4 cm. yüksekliğinde olan bir tepsiye konur ve tepsi fırına sürülür. 1 saat kadar sonra fırından çıkarılan yemek servise hazırdır.

Not: Sebze çeşidi isteğe göre arttırılabilir. 










SAÇMA TAVASI (Gaziantep)





Malzemeler
500 gr. iri bıçak (zırh) kıyması,
500 gr. patates,
1 veya 2 patlıcan,
3 büyük domates,
Kırmızıbiber, yeterince tuz,
1 büyük soğan,
2 tane yeşil biber,
10 diş sarımsak,
Karabiber, yenibahar, yağ.

HAZIRLANIŞI:
Bütün malzemeler doğranır, baharatlar da katılarak karıştırılır. Bu malzeme 3-4 cm. yüksekliğinde olan bir tepsiye konur ve tepsi fırına sürülür. 1 saat kadar sonra fırından çıkarılan yemek servise hazırdır.

Not: Sebze çeşidi isteğe göre arttırılabilir. 





Mercimekli Nohutlu Ispanak Kökü (Gaziantep)







200 gr. ıspanak kökü
yarım su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı haşlanmış mercimek
2 yemek kaşığı margarin
tatlı kaşığı domates salça
tatlı kaşığı biber salça
1 adet kuru soğan
1 adet sivri biber
1 adet havuç
1 yemek kaşığı llimon suyu
Tuz
Yarım su bardağı sıcak su

1.Yemeklik doğranmış soğani orta ateste iki dakika margarin ile soteleyin.
2.Doğaranmış havuç ve biberi ekleyip iki dakika daha sotelemeye devam edin.
3.Salçaları ekleyip salça kokusunu kaybedene kadar bir kaç dakika boyunca çevirmeye devam edin.
4.Haşlamiş oldugunuz nohut ve yesil mercimeği ekleyin.
5.Ispanak kökünü, sıcak suyutuzu ve limon suyunu ekleyip kapağı kapalıolarak 10 – 15 dakika pisirin.


Et Paçası (Gaziantep)

 



Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü

1 kg. yağsız parça et
100 gr. sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
2 veya 3 adet limon

Tencereye 2 litre su konup kaynatılır, parça et içine atılır ve pişirilir ve ocaktan indirilir. Küçük bir tavada yağ eritilir, içine ezilmiş sarımsak, karabiber, tuz, kırmızı pul biber atılır. Pişirilmiş olan et küp şeklinde doğranır. Doğranan et tekrar tenceredeki suyun içine atılır ve kaynatılır. Bir tavada yağda kızdırılan karışım da yemeğin üzerine boşaltılır. Servise sunulan yemeğin
üzerine limonsıkılır.




Tennuri Çorbası (Gaziantep)





300 gr nohut
100 gr pirinç
150 gr soğan
Yeterince et suyu veya su
1 çay kaşığı nane
250 gr kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yeterince tuz
100 gr margarin

Nohutu akşamdan veya 6 saat önceden ıslatıp yıkayın. Tencereye koyup üzerini kapatacak kadar su ileva ederek kapağını kapatın ve haşlayın. Nohut yarı pişme haline geldiğinde, mercimeği ve pirinci ekleyip hafifçe pişirin. Başka bir tencerenin içine yağı koyup kızdırın, soğanı katıp karıştırın. Soğan biraz yumuşadığında kıymayı ilave edin. Kıyma verdiği suyu çektikten sonra unu, naneyi, kırmızı biberi ve et suyunu ekleyip karıştırın. 5 dakika kaynatıp çorba kıvamını ve lezzetini kontrol edip servis yapın











SOĞAN KEBABI (GAZİANTEP) 

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü 

500 gr. yağlı kıyma, 
1 kg. küçük kuru soğan
1 kahve fincanı nar pekmezi 

Kıymaya biraz tuz ve karabiber konur ve az suyla yoğrulur. Etler cevizbüyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlak köfteler yapılır. Soğanlar iri ceviz büyüklüğünde ikiye bölünür. Şişe bir köfte bir soğan saplanır. Mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar bir tepsiye dizilir. Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya az su gezdirilir, ateşte 10 dakika ağzı kapalı kapta bekletilir ve servis yapılır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder